13+1 probléma, amire különösen ügyeljen cégalapításkor!

 1. Az első és legfontosabb: ha Önnek azt mondják, hogy “a cégalapítás iratminta alapján történik, azon változtatni nem lehet”, azonnal forduljon másik ügyvédhez! Az iratmintás szerződésben több mint 10 választási lehetősége van. Nagyon fontos kérdésekben igenis dönthet – ha ezeket szakember megismerteti Önnel.
 2. Mitől lesz olcsó a cégalapítás? Minden piac úgy működik, hogy az tud olcsó lenni, amit sokan vesznek. Ráadásul szolgáltatás esetén az lesz a leggyakorlottabb, aki a legtöbbet csinálja. Tehát furcsa módon kialakul egy helyzet, hogy a legolcsóbb és mégis legjobb szolgáltatást tudja megkapni a legnagyobb piaci szereplőktől – Válasszon nyugodtan minket, mindent azért teszünk, hogy meg legyen elégedve a szolgáltatásunkkal.
 3. Melyik cégformát célszerű választani? A helyes cégforma kiválasztása kulcsfontosságú. Cégforma módosítása (átalakulás) az egyik legdrágább, leghosszadalmasabb, legkényelmetlenebb folyamat. Nagyon sok Betéti társaság keres meg minket, hogy Kft-vé szeretnének átalakulni, és nagyon sajnálják, hogy kezdetben a Bt-t választották. Segítünk kiválasztani a megfelelő cégformát. Olvassa el tanulmányunkat, sőt: Keressen fel minket egy ingyenes tanácsadásra!
 4. Cégnév megválasztásánál vannak alapszempontok: A választott név megtévesztően nem hasonlíthat egy már meglévő vállalat nevére. Nem utalhat valamilyen nem szabályos tevékenységre, és semmilyen módon nem sértheti a cégkizárólagosságot. Ráadásul a számokat nem tekint megkülönböztetésnek a cégbíróság. Alaposan járják körül a kérdést a jogásszal!
 5. Alapításkor csak a tagok és vezető tisztségviselők személyi okmányaira, valamint a cégalapítási adatlapban felsorolt adatok megnevezésére van szükség. A székhelyként szolgáló ingatlan tulajdoni lapot Önnek nem kell beszereznie, felesleges utánajárás és kiadás, a jogász lekérdezi számítógépen keresztül. A székhelyhasználati jogot viszont igazolni kell nyilatkozattal, ezt a székhely tulajdonosától be kell szereznie.
 6. Amennyiben a társasági szerződést 50-50 %-os tulajdoni arányban hozzák létre, ez nem keverendő össze azzal, amikor a tulajdonosok az ügyvezetői tisztséget osztják meg közös aláírási joggal. A második esetben mindenütt együtt kell megjelenniük, az összes iratot mindkét ügyvezetőnek alá kell írnia, ami megnehezítheti az ügymenetet. Amikor az egyik ügyvezető nyári szabadságát tölti, a másik semmihez sem adhatja a hozzájárulását önállóan.
 7. Ellenőrizze, milyen hátrányt okozhat a munkaviszonyt érintő fontos kitétel: az egyszemélyes Kft egyedüli tagja csak akkor állhat munkaviszonyban a társasággal, ha azt a társasági szerződés kifejezetten megengedi. Több megoldási lehetőség is van, szívesen segítünk.
 8. Kft alapításakor a főtevékenységet alaposan át kell gondolni, mert ez a későbbiekben csak cégbíróság útján, a megfelelő költségek megfizetése mellett módosítható. A melléktevékenységeket az Ügyvezető (vagy a könyvelő) is tudja módosítani ingyenesen. Javasoljuk, hogy az alapításkor csak a feltétlenül szükséges tevékenységi köröket jelölje meg.
 9. Cégadat módosuláskor a cégjegyzékadatok változását kötelezően át kell vezettetni 30 napon belül. A cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezhetnek, a NAV felfüggesztheti az adószámot.
 10. A könyvelést több okból is célszerű a cégalapítást végző irodával végeztetni. Egyrészt bennük már bízunk, hiszen azért választottuk őket. Másrészt a cégalapítás után azonnali bejelentési kötelezettségek vannak a NAV és a statisztikai hivatal felé, munkaviszony létesítésnél egyéb szervekhez is. Ennek elmaradása 500.000 Ft-ig terjedő bírságot vonhat maga után. Jó, ha ezek a tennivalók az elejétől fogva megbízható kezekben vannak!
 11. Tartsa szem előtt, hogy a vállalkozás alanyi adómentes lesz-e. Amennyiben az ÁFA-kérdés jelentőségéről Önt nem tájékoztatják megfelelően a cégalapítás előtt, eleshet a visszaigényléstől vagy túlfizethet, ráadásul évente egyszer tudja csak megváltoztatni az ÁFA alá való tartozást.
 12. A társaság előtársaságként működhet a társasági szerződés ügyvédi ellenjegyzésének napjától. Tehát már folytathat gazdasági tevékenységet. Manapság az előtársaság jelentősége az 1 órás cégbejegyzéssel jelentősen csökkent, mégis fontos lehet, ha a cégbejegyzés valami miatt csúszik.
 13. Bankszámlát a bejegyzést követő nyolc napon belül kell nyitni. A bankszámlanyitásról a pénzintézet a cégbíróságot értesíti, így ezzel kapcsolatban Önnek adatszolgáltatási kötelezettsége nincs. Mi szívesen segítünk a bankszámlanyitás procedúrájában.

+1 tanács: Ne vállaljon hűségnyilatkozatot semmire!
Már hányszor bánta meg, hogy más szolgáltatóhoz ment volna és nem tudott? Hányszor érezte azt, hogy csak addig volt fontos, amíg megszerezték, mint ügyfél? Hányszor érezte azt, hogy az újonnan jövő ügyfelek sokkal jobb feltételeket kapnak, míg Önt aránytalanul nagy fizetési kötelezettségek terhelik, ha felmondaná a szerződést? Hogy a piaci ár már a felénél tart, mint amit Önnek kell még mindig és még sokáig fizetnie? Az ügyvédi iroda csak olyan partnereket ajánl, akik semmire nem kérnek hűségnyilatkozatot. Nem tartjuk tisztességesnek, és nem szeretjük, ha egy cég azzal operál, hogy nem kell jó szolgáltatást nyújtania, úgy sem tud elmenni az ügyfél.